7621 Pécs, Irgalmasok u. 20.
0

7+1 tipp a tudatos vitamin vásárláshoz!

Egyre több étrendkiegészítő van a piacon. Az egyik tele van káros adalékanyagokkal, a másiknál a   vitaminok molekulaformája nem megfelelő a szervezetünknek. Többet ártunk magunknak egy silányabb minőségű termékkel, mint gondolnánk. Magunkat képezve, felelősséget vállalva tudunk helyes döntéseket hozni az egészségünk érdekében.
Olvasd el 7+1 tippünket, hogy mire figyelj oda, amikor vitamint vásárolsz!

1. Hatóanyag-táblázatban a pontos koncentrációt és mennyiségeket kell átböngészned. Az összetevőknél pedig feltétlen ellenőrizned kell, hogy milyen molekulaformát használnak.

Vegyük például a magnéziumot:
Jól hasznosuló szerves molekulaformái:
magnézium- citrát, magnézium glicinát, magnézium-laktát, magnézium-malát.
Hasznos, ha ismered ezeket, mert több gyártó keveri a szerves formákat az alábbiakkal, ami szervetlen és nem jó hasznosul.
Ezeket kerüld: magnézium-oxid, magnézium-karbonát, magnézium-hidroxid, magnézium-szulfát.
Ha magnéziumot keresel, válaszd ezt:

Irány a Magnézium >>

 
Nézzük egy másik példát a B9 vitamint, vagyis a folsav és a folát közti különbséget.
A folsav szintetikus, inaktív molekulaforma. A folát aktív, jó biológiai hasznosulású formája a B9 vitaminnak. Az ok amiért sok cég a folsav formát használja az ára, mivel ez a szintetikus forma nagyságrendekkel olcsóbban beszerezhető a piacon, mint a folát forma. Minket azonban csak az érdekel, hogy a pénzünkért azt kapjuk ami segít nekünk. Ezért légy te is tudatos!
 

Válaszd a WTN Folát komplex cseppet >>


2. Az összetevők felsorolása csökkenő koncentráció szerint történik, tehát ami legelöl van, abból található a legtöbb a termékben.

Érdemes szem előtt tartanunk, hogy a hatóanyag-táblázat nem kötelező tartalmi elem egy címkén. Így sajnos gyakran találkozhatunk a táblázatban gyártói csúsztatásokkal ezért mindig az összetevőknél is kutakodjunk figyelmesen mi is van az általunk választott termékben.

3. A jelenleg érvényben lévő hatósági ajánlások nem egyeznek azzal a dózissal, amit ténylegesen kéne fogyasztanunk.

A címkén feltüntetett NRV% -ok (napi dózis) akkor születtek, amikor a hiánybetegségek elkerülése volt a cél, nem az egészségmegőrzés. Az előírt dózis minden vitaminból országonként változik, hogy mi alapján sajnos nem tudhatjuk. A valóságban jellemzően nagyobb dózisra van szükségünk az egyes mikro tápanyagokból, mint ami fel van tüntetve.

4. Ne hagyd magadat megtéveszteni!

Fontos odafigyelni, hogy akkor is csak az összetevőkre, hatóanyagokra koncentrálj, amikor látod, hogy híresség, professzor, orvos ajánlása mosolyog a terméken. Ne tévesszen meg! Csak az alapanyagokat böngésszed és ahol nincs feltüntetve a hatóanyag tartalom semmiképpen ne vedd meg.

5. Természetes, vagy natúr?

A „természetes összetevőket tartalmazó” felirat vagy „natúrnak” nevezett termék ne befolyásoljon a választásodban. Nincs sajnos definiálva ez mit jelent, teljesen képlékeny így mindenki azt ért alatta, amit akar.

6. Adalékanyagok!

Keresd azokat a termékeket, melyekben nincsenek adalékanyagok!

7. A döntés!

Ne az alapján döntsél, hogy milyen kecsegtető kiváló terméknek tűnő sablon szöveget olvasol a címkén. A jelenlegi szabályozás előírja, hogy pontosan milyen állításokat lehet feltüntetni egy étrendkiegészítőn, kozmetikumon. Látszólag még a legsilányabb minőségű termék is kiváló választásnak tűnhet, de sajnos a valóság nem ez. El kell fogadnunk, hogy nem minden cég akarja nekünk a legjobbat és magunknak kell meghozni a döntéseket, képezve magunkat melyik termék használ és segít egészségünk megőrzésében.

+1tipp:

Fontos tudni, hogy a tablettákat és/vagy kapszulákat nem szabad tehéntejjel vagy tejtartalmú italokkal bevenni, mert a tejnek van olyan képessége, hogy sokféle hatóanyagot tud hatástalanítani.
Felhasznált irodalom: DR. Bíró Szabolcs: Vitaminipar c. könyve
Ha több információt szeretnél, olvasd el ezt a könyvet:

Irány a könyv >>