Pektin (citruspektin) 100g
A pektin vízben oldható rost, mely húsos gyümölcsök és zöldségek sejtfalában található. A legnagyobb mennyiségű pektint a citrusfélék héjából vonják ki. Vízzel keveredve hamar zselés állagú lesz, ezért lekvárok, dzsemek készítésére használjuk, térfogatnövelés és állagjavítás céljából. A tiszta pektin fehér és világosbarnás közötti árnyalatú. Szagtalan, íztelen. Nem tekinthető tápanyagforrásnak, mert a vékonybélen szinte érintetlenül áthalad.
Milyen előnyei vannak a citruspektin használatának?
- időtakarékos módja a lekvár készítésnek
- magasabb vitamin és rost tartalom
- diétás és mégis finom gyümölcs íz
- segíti az emésztést
- támogatja a fogyókúrát
- kevesebb cukor, vagy édesítő használata
Adagolása: 10kg gyümölcshöz 60 g pektint adunk
kcal: 325
fehérje: 0.3
szénhidrát: 90.4
zsír: 0.3
Eperdzsem:
A megtisztított epret összenyomkodjuk kézzel, vagy krumpli nyomóval, hagyjuk darabosra, mert így sokkal finomabb lesz. Feltesszük főzni, és amikor már átmelegedett hozzáadjuk a cukrot, kókuszvirág cukrot, vagy eritritolt választásunk szerint ( 1kg gyümölcshöz 4 evőkanál). A pektint érdemes külön kikeverni kis cukorral, gyümölcslével és apránként tenni a dzsemhez, mert könnyen csomósodik. 10kg gyümölcshöz 60 g pektint számolunk. Akkor kész, mikor a hideg kanalat belemártva már nem folyik le róla a dzsemünk. Forrón üvegekbe tesszük, kicsit fejre állítjuk az üvegeket, ezzel légtelenítünk, majd száraz dunsztba (becsomagolva papírba, takarók közé) kerül, és így hűl ki.
Eper helyett bármilyen gyümölcsöt használhatsz, nekem még a barack és a szilva a kedvencem. A szilva lekvárhoz nem teszek cukrot.