7621 Pécs, Irgalmasok u. 20.
0

Azok a különleges adaptogén gyógynövények!


Mitől különlegesek?
Melyik gyógynövény adaptogén?
Mi az a hétköznapi stresszor?
Mikor és melyiket érdemes választani?
 
Az adaptogén gyógynövények elősegítik a test alkalmazkodását a stresszhez, támogatják a normál anyagcserét és visszaállítják az egyensúlyt (nyugtatnak, vagy energetizálnak, ha erre van szükségünk). Növelik a test ellenálló képességét, a fizikai, érzelmi stressz hatásokkal szemben és elősegítik a normál élettani működést. Rendelkeznek antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületekkel.
https://bioboltpecs.hu/adaptogen-gyogynovenyek/


 
Az adaptogén gyógynövények a szervezetünk folyamatos változásaihoz alkalmazkodva, ott és akkor segítenek, ahol szükség van rájuk.  Kiegyensúlyozzák a belső elválasztású mirigyeket, lelassítják, ami túlműködik, felgyorsítják, ami renyhe, a normálisan működő szerveket nem befolyásolják. Testünket ellenállóvá teszik a stressz hatásokkal szemben.

 Az adaptogének sejtszinten működnek:

-javítják a sejtek energia termelését
-védenek a stressz okozta károsodásoktól
-segítik a sejtek túlélését, növelik azok élettartamát

Adaptogén gyógynövények:

Amerikai ginzeng, Ázsiai ginzeng(Panax ginzeng), Kínai hernyógomba (Cordyceps), Reishi (Ganoderma gomba), Rózsagyökér( Rhodiola Rosea), Shilajit (mumijó), Kinai kúszómagnólia(Schisandra), Ashwagandha (téli cseresznye)
Valószínűsíthető adaptogének (tapasztalati hatás alapján):
Noni, Szent bazsalikom (Tulsi), Maca, Édesgyökér,Máltai gomba, Astragalus

https://bioboltpecs.hu/adaptogen-gyogynovenyek/
 
A stresszhez való alkalmazkodást segítik az adaptogének.  Nézzük meg milyen stressz helyzetekkel kell szembe néznünk, milyen hétköznapi stresszorok léteznek. (Stresszor lehet szer, esemény, érzelem, mely negatív hatást vált ki valamelyik szervünkben, erősen befolyásolja a fizikai, vagy pszichikai állapotunkat)

Hétköznapi stresszorok:

-biológiai: baktériumok, vírusok, gombák, paraziták
-kémiai: rovarirtók, nehézfémek,vegyi anyagok, xenoösztogének( idegen anyagok, melyek az ösztrogén hatását utánozzák), gyógyszerek
-környezeti: extrém hideg, vagy meleg, zaj hatások, légköri nyomás, elektromágneses  hatások
-táplálkozási: élelmiszer allergia, tartósítószerek,adalékok, ásványi anyagokban szegény, erősen feldolgozott ételek
-fizikai: erős fizikai igénybevétel, műtét, éhezés,drog,alkohol, alváshiány
-pszichológiai: harag, félelem, depresszió,szorongás, aggodalom, gyász,veszteség

Az adaptogének képesek a biológiai öregedési folyamatokat lassítani, elsősorban a stressz és az oxidációs folyamatok csökkentésével. Az öregedéssel fokozódnak a gyulladásos folyamatok, melynek kapcsán a sejtek, a szervek, az izmok sérülhetnek. Megnövekedik a szabadgyökök száma, rövidül a sejtek élettartama. A tudósok ma már tudják, hogy az öregedési folyamatot lehet lassítani és kis mértékben akár vissza is fordítani.
Az egészség függ: az oxidatív stressz és az antioxidáns védekezés egyensúlyától.

https://bioboltpecs.hu/adaptogen-gyogynovenyek/

-Öregedést lassító adaptogének:
amerikai ginzeng, ázsiai ginzeng,kínai hernyógomba, reishi, rózsagyökér, shilajit

-Gyulladásgátló hatású adaptogének:
ashwagandha, ázsiai ginzeng, kínai hernyógomba, ganoderma gomba, rózsagyökér, noni

-A DNS-t védő adaptogének:
 máltai gomba és az astragalus, melynek fitokémiai vegyületeiből kimutatták, hogy gátolja a DNS végén lévő telomerek rövidülését
-Ízületi gyulladásoknál nem az elsődleges kezelési lehetőségek, de számos előnyük lehet a gyulladásgátló hatásuk miatt:
ashwagandha, szent bazsalikom, reishi, kínai hernyógomba, rózsagyökér, ázsiai és eleuthero ginzeng.

-Az emésztőrendszert támogató adaptogének:
ginzeng (keserű erősítő), édesgyökér (bélgyulladások, irritációk esetén), tulsi (szélhajtó), shatavari(gyomor irritáció), shilajit(védi a gyomrot)
Az emésztést erősen befolyásolja a stressz. A megemelkedett stressz hormonok gátolják a gyomorsav termelődését, aminek következtében romlik a tápanyagok hatékony emésztése és felszívódása. A stressz jelentősen befolyásolja a bélflóra állapotát, mely további emésztési nehézségekhez (szorulás, hasmenés, IBS, reflux …) vezet.

-Szív-és érrendszerre hatást gyakorló adaptogének:
amerikai ginzeng, ashwagandha,cordyceps, reishi,rózsagyökér. Az adaptogének jó hatással vannak a vérkeringésre, fokozzák a szív oxigén ellátását, enyhe vérhígító hatásuknak köszönhetően csökkenhet az agyvérzés valószínűsége és a koleszterin szint.

-Légzési nehézségekre adaptogének:
ginzeng( „étel a tüdő számára”), cordyceps (tüdő erősítő, allergiás asztma), édesgyökér(köptető, tüdő erősítő, rekedtség, asztma).A légzésben érintett szervek - az orr, a torok, a gége, a légcső, a hörgők, a tüdő – melyek gyulladások, allergiák, dohányzás, környezeti szennyezések következtében támogatásra szorulnak.

-Fáradtság, energia növelő hatás:
amerikai ginzeng ( tápláló hatású, inkább érett korban 40 év felett ajánlott), ashwagandha (segíti az alvást, csökkenti az izomfeszültséget, javítja a pajzsmirigy működést, csak túlműködés esetén használjuk) eleuthero ginzeng( növeli az energiát, a kitartást, és az állóképességet, fiatalabbaknak ajánlott).

Stressz alatt a testünk több energiát használ, hosszan tartó stressz krónikus fáradtsághoz, kimerültséghez vezethet.
Az adaptogének javítják a fizikai munkaképességet, segítik a regenerálódást. Számos gyógynövény hatékonyan segíti a mentális képességet, javítja a koncentrációt.

-Antivirális: tulsi, édesgyökér, reishi

-Antibakteriális: cordyceps, tulsi, kínai kúszómagnólia, shatavari, édesgyökér

-Immunrendszert normalizáló: ginzeng, cordyceps, rózsagyökér, shatavari, ashwagandha,tulsi, shilajit, reishi
Jelentős bizonyítékok vannak arra, hogy az adaptogének az immunrendszer többféle aspektusát javítják. Bakteriális, gombás, vagy vírus fertőzések esetén is és daganatos megbetegedéseknél is bevethetők.
 
https://bioboltpecs.hu/adaptogen-gyogynovenyek/

Forrás: David Winston: Adaptogének c. könyve