7621 Pécs, Irgalmasok u. 20.
0

Mit is nevezünk böjtnek és mi a célja?

Kopogtat már a tavasz…

Indulhat a böjt szezon!

Mit is nevezünk böjtnek és mi a célja?

Vallási böjtökről már hallottunk a keresztényeknél, hinduknál még az iszlám vallás szerint is szükségünk van időnként a böjtre. Edzik a testet és az elmét, meditatív állapotot hívnak elő, egészségünk megőrzésének fontos eleme.
Az állatok is böjtölnek, ha betegek, mert emésztés nélkül könnyebb a gyógyulás. A vándorló madarak és halak is több ezer kilométert tesznek meg anélkül, hogy akármit is ennének, mivel a sok energiát igénylő emésztés nem engedne utat az extrém fizikai teljesítménynek. A léböjt kiváló salaktalanító kúra, amelynek a titka az, hogy ne együnk szilárdat mivel az beindítja az emésztőrendszerben a felszívódást és a kiválasztás leáll. Nekünk a cél az, hogy a kiválasztó folyamatok beinduljanak és elkezdjen tisztulni a szervezetünk.

Minél kevesebb kalória és tápanyag bevitelre kell törekedni. Rosthiányos folyadéktáplálás mellett keserűsóval vagy gyógyteákkal (borsmenta, szenna) bélmozgást eredményezhetünk, így jön létre a széklet. A méregtelenítés nem csak a belekben megy végben, hanem a többi felületen is megnyilvánul. Tapasztalhatunk erősebb test szagot, több izzadást mivel bőrön át is kiválasztunk.

Kellemetlen lehelettel (tüdőn keresztüli kiválasztás) párosulhat sötétebb vizelet (kiválasztás vesén át). A léböjt kúra célja, hogy kiürítsük a méreganyagokat, amik gyengítik az anyagcserét, immunrendszert és az egyes szervek kiegyensúlyozott működését.

A szervezetünk mindig jelez valamilyen formában, ha szüksége van egy „nagytakarításra”.

Milyen tüneteknél érdemes megfontolni a böjtölést?

  • fáradékonyság, rossz közérzet, ingerlékenység,
  • visszatérő fejfájás, migrén
  • alvászavarok
  • emésztési zavarok, puffadás, hasmenés és székrekedés váltakozva, pépes széklet
  • allergia
  • bőrproblémák: pattanások, ekcéma, kiütések
  • ízületi panaszok
  • visszatérő gyulladások, meghűlések, fertőzések
  • vérnyomás problémák
  • koleszterin gondok
  • rossz májfunkció értékek
  • fénytelen, túl hamar zsírosodó haj
  • repedezett körmök
Természetesen, ha a fenti panaszok régóta fennállnak érdemes egy nagyobb kivizsgálást végeztetni, de sok esetben megelőzhető a további romlás esetleg egy betegség kialakulása a testünk méregtelenítésével.

https://bioboltpecs.hu/meregtelenites-lugositas/neera-meregtelenito-10-napos-csomag-ajandek-::12060/
 

3+1 Tévhit a léböjt kapcsán:

1: „Hogy lehet ezt kibírni? Folyamatosan éhezek majd?”
A böjt alatt nem éhezik senki. Folyamatosan kell inni és ezzel az éhséget kizárjuk. Az ízek utáni vágy, a rágás hiánya nem éhség. Elménket erre kell beszabályozni, hogy a folyadék az ételünk.

2: „Hogy fogok tudni dolgozni? Honnan lesz erőm?”
Elkezdeni a böjtöt mindig inkább hétvégén szoktuk javasolni, az első napok lehetnek nehezebbek. Második naptól ugyanannyi erőnk lesz. Munkavégzés közben is végezhető csak annyi különbséggel, hogy ebédidőben a folyadékunkhoz nyúlunk. Kiváló erőnlétet, lendületet fogunk érezni az első napok után és még edzeni is lesz erőnk. Testünkben hat hétre elegendő vitamin, ásványi anyag, nyomelem van elraktározva.

3: „Szédülni fogok? Összeomlik a keringésem?”
Semmilyen veszélyt nem jelent a böjt. Elegendő folyadékra (3liter) van szükség, hogy a szervezet folyadékháztartása rendben legyen.

+1: „Mitől lesz energiám, ha nem viszek be fehérjét?”
Manapság a túlzott fehérjebevitelről lehet hallani mindenütt ami hamis, nem tesz jót, túlterheljük a májunkat. Nincs szükségünk rá,de sok gyümölcsben is van fehérje amihez hozzájuthatunk. Itt az a cél, hogy a fehérje bevitelt korlátozzuk. Energiánkat nem csak a külső étkezés határozza meg, hanem a belső erőforrásaink.

 „ A böjt az sem nem diéta, sem nem éhezés, hanem az a legjobb lehetőség, amivel egészségben és formában tarthatjuk magunkat.” Lajos atya
 
***
Ajánlatunk a méregtelenítésre:
https://bioboltpecs.hu/neera-meregtelenito-szirup/
***

Ha pedig még a méregtelenítésről, léböjt kúráról olvasnál, akkor kattints ide: Mit is nevezünk böjtnek és mi a célja? - 2. rész