7621 Pécs, Irgalmasok u. 20.
0

Reflux kezelése

A szegycsont mögötti mellkas tájékán jelentkező “gyomorégés” ismerős tünet lehet azoknak, akik a reflux nevű jelenséget már megtapasztalták magukon. A fájdalmat gyakran kíséri böfögés, émelygés és a száj vagy a torok savas íze. Hogyan kezeljük?
A gyomorban található sósav, aminek eredeti célja a gyomorba érkező ételek előemésztése lenne, felfelé áramlik és útja közben irritálja az érzékeny szöveteket a nyelőcsőben és torokban. Rendesen van ott egy záróizom, ami nyelést követően összehúzódik, így megakadályozza, hogy a gyomorsav visszaáramoljon a nyelőcsőbe, de ha ez az izom nem működik megfelelően, a sav átjuthat és már kezdődnek is a problémák.
A probléma mindenféle orvosi elnevezést kapott attól függően, hogy a visszaáramlást mi váltotta ki, de lényegében majdnem mindegy. Amennyiben a reflux jelenség krónikussá válik, nem csupán kellemetlen érzést okoz, de sebesedést, sérvet és idővel rákot is okozhat a kérdéses területen.
Az orvosi megközelítése a betegségnek sajnos nem oldja meg a problémát véglegesen. Az orvosok egy része a gyomorsav mesterséges lecsökkentésében látja a megoldást, amihez általában antacidokat javasolnak. Az antacidok a gyomorsavat semlegesítő, általában recept nélkül kapható gyógyszerek. Szinte nem múlik el este a televízióban, hogy ne látnánk egynek a reklámját.
 Mivel ezek beavatkoznak az emésztés folyamatába, egyrészt akadályozzák a tápanyagok felszívódását, másrészt mellékhatásként magas vérnyomást és a vesék fokozott terhelését idézik elő.
A kerdezzegyogyszereszet.hu oldalán még mindig a régi iskola üzenete olvasható, miszerint “igyon langyos tejet akinek ég a gyomra”. Ez azért remek javaslat, mert bár átmenetileg enyhíti a tüneteket, az emésztést követően még rosszabb lesz a beteg állapota, mert a gyomor tovább savasodik.
A jó hír, hogy viszonylag könnyen kezelhető ez a sokakat érintő probléma. Növényekkel.
  • Papaya: a papaya gyümölcsében található enzim éppen azokat az élelmiszereket segít gyorsabban emészteni, amivel a gyomor egyébként sokáig bajlódna. 
  • Aloe Vera gél: pár napig érdemes éhgyomorra bevenni egy-két evőkanállal. Segít a sérült hámréteg gyógyulásában.
  • Tea: kamilla, citromfű és édesgyökér 2:3:1 arányú teakeverékét igya, akinek ég a gyomra. Úgy készítse el, hogy egy evőkanálnyit forrázzon le 1 liter vízzel. Hagyja ázni legalább 15 percig, majd szűrje le. Citrommal ízesíthető. Cukrot vagy mézet nem javaslom, míg teljesen meg nem gyógyult valaki.
 Ne egyszerre igya meg, hanem a nap során kortyolgassa el. 
  • Nyers zöldségek, dzsúzok: vegyen egy jó gyümölcscentrifugát és igyon annyi frissen készült gyümölcs- és zöldséglevet, amennyit csak bír. Szerencsére már egyre több boltban és plázában kapható készen friss zöldség- és gyümölcslé. Ha nincs kedve játszani otthon, vegye meg készen, de minden nap frissen.
 A dobozos, tartósított gyümölcsleveknek semmi haszna. Azt ne erőltesse.
 Sok természetgyógyász ajánlja a nyers krumpli levét. Én megkóstoltam és nem ajánlom, ha csak nincs kibírhatatlan fájdalma valakinek. Hitvány az íze és csak elveszi az ember kedvét az öngyógyítástól. 
  • Gyömbér: szintén kitűnő emésztésjavító növény. Evés előtt vagy közben egy-két kapszula szárított, vagy nyersen beleturmixolva a dzsúzba nem csak hasznos, de igen ízletes is.
Mennyi idő alatt várható javulás? Ne várjon gyors eredményt a fentiektől. Lehet, hogy pár hét is eltelik, mire enyhülnek a panaszok. Míg a tejivás vagy a gyomorsav lekötő gyógyszerek szedése sosem gyógyít, csupán elnapolja a problémát.
A természetgyógyászati módszerek enyhék, veszélytelenek és gyakran hatékonyabbak, de azt is elismerjük, hogy több türelmet igényelnek, mint a mai gyógyszerezési lehetőségek.

Refluxa van?
Ezt ajánljuk:
Reflux ellen