7621 Pécs, Irgalmasok u. 20.
0

6+1 ok, hogy odafigyelj a napi C-vitamin beviteledre!

A C-vitamint Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas magyar orvos fedezte fel. A felfedezését követően merőben megváltozott az orvoslás, mivel a C-vitamin egy olyan eszenciális vitamin, amit az emberi szervezet nem tud előállítani. 

Bevitelét értend kiegészítőkkel, valamint zöldségekkel és gyümölcsökkel javasolt biztosítani ahhoz, hogy a számos előnyei közül valamennyit élveni tudjunk.

Összeszedtünk nektek 6+1 olyan előnyt, amit elolvasva te is a rendszeres C-vitamin pótlás mellett teszed le a voksodat!

1. Erős antioxidáns

A C-vitamin egy erős antioxidáns, mely segít a szervezeted ellenálló képességét megerősíteni. Az antioxidánsok lényege, hogy erősítik az immunrendszert azzal, hogy megkötik a szabad gyököket. Amikor a szabad gyökök elszabadulnak a szervezetben, akkor előidézhetnek oxidative stresszt, melyre visszaveszethetőek a krónikus betegségek.

Tudtad? A C-vitaminban lévő antioxidánsok csökkenthetik a szívinfarktus esélyét.

2. Vérnyomást szabályozó

A magas vérnyomás a nyomasztó közérzeten túl számos betegség alapja, így érdemes rá odafigyelni. A magas vérnyomással küzdők több, mint felénél alakul ki szív rendellenesség vagy akár szívinfarktus is.

Kutatások kimutatták, hogy mindazon emberek, akik a megfelelő mennyiségű C-vitamint juttatják be a szervezetükbe nap mint nap, csökkent a vérnyomásuk.

Tudtad? Minden harmadik ember küzd a magas vérnyomással! 

3. Vashiány kezelése

A vashiány tünetei a sápadtság, fáradékonyság, kedvtelenség. Ennek fő oka az egyoldalú táplálkozás és a vas felszívódását gátló étrend. 

Vashiány esetén nem elegendő az, ha megfelelő mennyiségű vasat jutattunk a szervezetünkbe, hanem ilyenkor figyelni kell a plusz C-vitamin bevitelre is, hiszen a C-vitamin segíti a vas felszívódását, hasznosulását az emberi szervezetben.

Tudtad? A stressz is kiválthatja a vashiányt! Olvass tovább itt a stresszről!

4. Támogatja a fehér vérsejteket

Az egyik legfőbb oka annak, hogy az emberek C-vitamint szednek, az az, hogy próbálják erősíteni az immunrendszerüket. A C-vitamin több szempontból is tökéletes választás az immunrendszer karban tartására, megerősítésére.

Első sorban, a C-vitamin erősíti a fehér vérsejteket, ami ellenállóbb lesz a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. Másod sorban segít a bőr gyógyulásában, ellenállóbbá teszi azt.

Tudtad? A C-vitamin gyorsítja a gyógyulást, legyen szó fertőzésről, sebről stb.!

5. Memória őr

Ahogy egyre idősebbé válunk, úgy lesz egyre nehezebb bevásárló lista nélkül menni boltba, emlékeztető nélkül emlékezni egy egy eseményre, szülinapra.  A memória romlása sajnos korral jár, azonban ez teljes mértékben kordában tartható, sőt, orvosolható hosszú távon.

A C-vitamin nem csak a szivet, hanem az agyat is segít karban tartani. Segít a gondolkozásban, a memorizálásban azzal, hogy a magas antioxidáns tartalmának köszönhetően megkönnyíti az oxigénszállítást az agyba.

6. Segít a rák megelőzésében

Bár nem egyhangú az orvosok véleménye a témával kapcsolatban, mégis több kutatás bizonyítja, hogy a C-vitamin gátolja a rákos sejtek tovább burjánzását. A kezdeti szakaszban lévőknél is ajánlott a magas C-vitamin bevitel, hogy a daganat ne tudjon hozzájutni olyan enzimekhez, amiket a szabad gyökök mellett elérhetőek csak.  A szabad gyökök megkötésével leállítódik az enzim működése, így gátolja a daganat tovább növekedését.

Tudtad? A C-vitamin csökkenti a gyomorrák kialakilásának esélyét.

+1. Megfázás ellen

Ahogy egyre hűvösebb az idő, egyre sűrűbben fordul elő, hogy megfázunk, meghűlünk. A magas C-vitamin bevitel ebben az időszakban segít csökkenteni az orrfújással töltött napokat, azaz elősegíti a gyógyulást amellett, hogy a legyengült immunredszernek segít ismételten talpra állni.

Tudtad? A felnőtteknél 8%-kal, a gyermekeknél 14%-kal képes csökkenteni a gyógyulási időszakot egy-egy megfázás alatt.

Bármely pontot is nézzük, a C-vitamin bevitel jelentősen befolyásolja mindennapi erőnlétünket, egészségünket. Számunkra ez a C-vitamin vált be leginkább! Kattints és próbáld ki te is!