7621 Pécs, Irgalmasok u. 20.
0

Hogyan kezeljük a stresszt?

A legtöbb embernek a stressz alapvető részét képezi az életének. Mindenkinek megvan az, ami ki tudja ezeket váltani, akár a munka, a kezdődő iskola, a vizsgaidőszak, a szülői elvárások vagy épp egy kapcsolatban való maradás terhe.

A stresszt kiváltó ok bármi lehet, azonban az, hogy hogyan kezeljük a minden napjainkban ezeket a helyzetekket, vagy éppen hogyan próbáljuk oldani a bennünk lévő feszültséget, az csakis rajtunk áll! 

Összeszedtünk nektek 5+1 olyan trükköt, ami segít feloldódni a mindennapi mókuskerékben is!

1. Lélegezz!

Furán hangozhat, de érdemes kipróbálni! Amikor már úgy érzed eleged van mindenből és mindenkiből, vonulj el egy kicsit, és 5 percen keresztül mély levegőket véve próbálj meg egy pozitív dologra gondolni. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy megfelelő oxigén mennyiség jusson az agyadba és elkezdj a megoldáson és a következő lépéseden érdemben gondolkozni.

Tipp: Ezt akár rendszeresítheted munka közben, és mint egy apró meditációt végezheted. Hidd el, hatékonyabban és stresszmentesebben tudsz majd dolgozni!

2. Vizualizálj!

Egy másik egyszerű technika, mellyel céltudatosan motiváltak maradhatunk. Ha a jövőre és a “boldog végkifejletre” összpontosítunk, az agyunk is automatikusan a megoldásra és nem a problémákra fog figyelni, és elkezdi a legjobb útvonalat tervezni hozzá.

Tipp: A vizualizálás segít gyorsabban elérni a céljainkat, így érdemes képekből egy montázst csinálni és elhelyezni egy olyan helyre, ahol sokszor látjuk. Ezt nevezhetjük akár tudatos programozásnak is!

3. Ölelj meg valakit!

Persze itt elsősorban arra gondolunk, hogy az emberi érintés egy szerettünktől nagy mértékben szabadít fel boldogsághormont, így megemelve az oxytocint ami a relaxálásért felel. Legyen az akár egy munkahelyi barát, családtag vagy épp otthon a párod, gyereked, öleld meg és hidd el, enyhülni fog a benned lévő feszültség.

Tudtad? Egy szerettünk érintése fájdalomcsillapító hatással is bír!

4. Kisállatok

Sokszor hallhatjuk, hogy az ember legjobb barátja a kutya. Nos, több esetben is cáfolhatatlan a tény, hogy jó hatással vannak ránk amellett, hogy remek társaságok, mozgatórugók a kiskedvencek, segítenek abban is, hogy a napi feszültség alább hagyjon, hiszen az odaadásukkal és a feltétel nélküli szeretetükkel szinte azonnal megnyugtatnak mindenkit.

Tudtad? Súlyos betegeknél terápiás céllal tartanak kisállatos foglalkoztatásokat melyek segítenek a gyógyulásban!

5. Aromaterápia

Az aromaterápia évezredekre nyúlik vissza. Az érzékeink stimulálása az egyik legjobb megoldás arra, hogy megnyugodjunk, fókuszáljunk és így produktívabbak legyünk.

Tipp: Fürdővizedbe vagy egy párologtatóba csepegtess levendula vagy citrus illóolajat és élvezd ki a spa élményt az otthonodban is!

+1 Belülről is tápláld testedet/lelkedet!

Azon túlmenően, hogy különböző fortélyokat vethetünk be a pillanatnyi problémánk megoldására, létezik egy hosszútávú és stabil megodás a stressz csökkentésére! Ez nem más, mint a vitaminok, melyek merőben egyszerűsítik a napi kihívásokat. 

Vitamin szempontjából érdemes abból kiindulni, hogy mi is az, ami az idegrendszert támogatja. A legismertebb a B-vitamin, az adaptogén gyógynövények és a magnézium.

Itt olvashatsz bővebben a magnézuim jótékony hatásíiról egy korábbi cikkünkben!

A B-vitamin az egyik olyan vitamin, ami tartósan nem marad meg a szervezetben, így az utánpótlására kiemelten figyelni kell. A B-vitamin támogatja az idegrendszer megfelelő működését, valamint segít fenntartani az egészséges homocisztein szintet a szervezetben.

Magas B vitamin tartalmú terméket itt találsz!

Ahogy korábban is említettük, egy stresszmentes élet alapvető elemének kell lennie az adaptogén gyógynévényeknek.

Tudtad? Az adaptogén kifejezés könnyen alkalmazkodó, inteligens gyógynövényt jelent.

Ha nem akarod a véletlenre bízni, mindenképpen építsd bele az étrendedbe a gyógynövények királynőjét, a rózsatövist, hiszen az egyik legalapvetőbb tulajdonsága az, hogy szedésének következtében megváltozik a stresszre való reakciónk. 

Tudtad? Amikor stresszel az ember, akkor fokozódik a hormontermelés a szervezetében, így a mellékvese túl vagy éppen alul működik.

A rózsagyökér egyik plusz tulajdonsága, hogy elűzi a szellemi és testi fáradtságérzetet, így a mindennapok is gördülékenyebben mennek majd.

A rózsagyökér emeli a szerotonin szintet a szervezetben, melynek hatására a stressz és a depresszió tovaszáll! 

Rózsagyökér tartalmú terméket itt találsz!

Tudtad? Számos jó tulajdonsága mellett csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét, erősíti a szívizmokat, növeli a szellemi teljesítményt és erősíti az immunrendszert!

A stressz mindazok mellett, hogy érzelmileg megkeserítik napjainkat, fizikailag is hatással vannak ránk, több betegség okozója, ezért időben el kell kezdeni vele foglalkozni!