7621 Pécs, Irgalmasok u. 20.
0

Stressz okozta betegségek

A stressz korunk egyik legjellemzőbb betegségeket kiváltó állapota. 

Felnőtteknél a munka, családi/párkapcsolati problémák, megfelelési kényszer. Gyerekeknél a folyamatos változás, a tanulás és a növekvő elvárások és megfelelési kényszer. A tiniknél pedig a felnőtté válás rögös útja, az egyre nehezebb döntések meghozatala és a felelősségvállalás az, ami kiváltja a stresszt.

Ahogy látjuk, számtalan kiváltó oka lehet kortól, nemtől függetlenül, azonban nem csak fusztrációt, dekoncentráltságot, sikertelenséget okozhat, hanem betegségek százait idézheti elő.
Összeszedtünk neked 4+1olyan stressz okozta betegséget, melynél csak egy kicsi odafigyeléssel, öngondoskodással is eredményeket lehet elérni!

1. Alvászavar

Az alvászavarban szenvedők több mint 15%-ánál a háttérben valamilyen pszichofiziológiai ok áll! Az alvászavar egyértelműen visszavezethető olyan lelki gondra, mint a stressz, a megfelelési kényszer, a folyamatos szorongás. Bár az alvászavar egyszerre lehet maga a betegség és maga a tünet is, érdemes szakemberhez fordulni és közösen megoldást keresni az adott problémára. 

Tudtad? A kiegyensúlyozott élet egyik alappillére az egészséges táplálkozás és a megfelelő ásványi anyag és vitamin bevitel. Így bármilyen betegségről legyen is szó, elsősorban az alapokat kell megteremteni!

2. Gyomorfekély

A gyomorfekély nem más, mint a gyomor kisebesedése, azaz megsérül a nyákréteg és ennek következtében nem lesz semmi, ami a nyálkahártyasejteket megvédje a gyomorsavtól. Így kisebesedik és egy nagyon nehezen és lassan gyógyuló sebfelület képződik. 

Amellett, hogy igen kellemetlen, a világ több mint felét érinti ez a betegség, így joggal hívják népbetegségnek. Leginkább az idegeskedés, a stressz és az ebből következő helytelen táplálkozás váltja ki.

Tudtad? Ha csak hazánkat vesszük górcső alá, akkor a magyar lakosság kétharmada szenved gyomorfekélytől.

3. Szívproblémák

A folyamatos kihívások, az eredmény és számok által befolyásolt piac egyre nagyobb terhet jelent a munkavállalóknak. Hiszen a folyamatos rohanás, megfelelési kényszer, nyomás és elégedettlenség akarva akaratlanul is stresszes, feszültséggel teli, álmatlan napokhoz vezet.

Bár időszakosak az ilyen jellegű nyomások, mégis, ha nem tudjuk kipihenni, elengedni a korábbi sérelmeket, egy idő után fizikai betegségek ütik fel a fejüket. A fokozott stressz miatt szapora szívverés, szívritmuszavar és helytelen vérkeringés alakulhat ki.

Tudtad? A stresszben élő emberek 34%-kal nagyobb eséllyel betegszenek meg valamilyen szívproblémával.

4. Idegösszeporranás

A negatív stressz okozta folyamatos idegrendszeri leterhelés következtében az idegegrendszer eléri tűrőképessége határát, így alkalmanként dühkitörésben, sírógörcsben, alkoholizálásban és egyéb szokatlan függősegben mutatkozik meg.

Orvosilag nem egyöntetűen elismert betegségről vagy éppen tünetről van szó, azonban kezelése, megelőzése és az idegrendszer karban tartása mindenképpen a mi feladatunk.

Tudtad? Nem csak negatív stressz létezik. A pozitív stressz egy várt, izgalommal eltöltő feladat elvégzésénél vagy éppen élethelyzetnél jelenik meg.

+1 Gyengülő immunrendszer

A stressz okozta “bajok” alapkövét képzi az immunrendszer legyengülése. A folyamatos stressz miatt fáradtabbak leszünk, a tartós fáradtság a szervezetet jobban megterheli így egy ördögi körbe tudunk kerülni. 

A legyengült immunrendszert a stressz forrásának megszüntetésén túl vitaminokkal is érdemes támogatni. Számunkra a Rózsagyökér komplex vált be! Itt olavashatsz róla bővebben 

A stressz sajnos elkerülhetetlen napjainkban, így szinte kötelező kezelnünk és kordában tartanunk a tüneteket és el kell apasztanunk a stressz forrását! 

Amennyiben érint téged is a stressz és az ez által keletkezett betegség valamelyike, mindenképpen olvasd el az előző cikkünket is! Itt találod!