7621 Pécs, Irgalmasok u. 20.
0

Te is szenvedtél már a napégéstől?

 - Mivel kezelted a bőröd ha már bekövetkezett a “baj” és leégtél a napon?
 - Milyen praktikákat használsz, hogy elkerüld az égést?

Ebben a cikkben adunk pár egyszerű, de hasznos tanácsot a Nap okozta égés elkerülésére és arra is, ha az elkerülés mégsem volt sikeres és megperzseltek a nyári napsugarak.

A megelőzés  érdekében javasoljuk, hogy a nagyon meleg napokon délelőtt 11 óra és délután 15 óra között, csak árnyékban tartózkodj és fogyassz több vizet mint amennyit egy átlagos napon szoktál.
 
A bőrnek nagyon fontos a belső hidratálás. Kerüld a nagy mennyiségű alkoholt és csökkentsd minimálisra a cukrozott üdítőket is. A legjobb folyadék ilyenkor (is) a sima víz.

Egyél lédús zöldségeket, gyümölcsöket. Azt tudtad, hogy az uborka 90%-a víz? Így ha megeszel egy átlagos méretű kígyóuborkát, az nagyjából olyan mintha ittál volna egy pohár vizet. Ezzel nem csak a belső hidratálást segíted elő, hanem az egészséged megőrzéséért is tettél egy lépést. Az uborka a leégett bőrön is segít. (Erről még lejjebb olvashatsz). A magas folyadék tartalmú gyümölcsök közé tartozik többek között a Görögdinnye, sárgadinnye, szőlő is. Fogyassz belőlük bátran, sokat!

Zuhanyozz langyos, hideg vízben naponta többször, akár 2 óránkét is, ha ezt megteheted. Ezzel a nagyon meleg napokon a testhőmérsékletedet is a normális szinten tudod tartani.

Ha mégis úgy döntesz, hogy napozni szeretnél, vagy olyan az elfoglaltságod, ami megköveteli, hogy a napon legyél, akkor használj a bőrödhöz megfelelő naptejet, napolajat, fényvédőkrémet, stb.. A fej árnyékban tartása ilyenkor is nagyon fontos. Használj nyári kalapot, baseball sapkát ami a szemedet is védi az erős UV sugárzástól. A jó minőségű napszemüveget pedig mindenképp javasoljuk.

Fontos! A Nap okozta bőrégés, hosszútávon öregíti a bőrt, elősegíti a ráncosodást és a bőrdaganat kialakulásáért is felelős lehet.

Mit tegyél ha mégis leégtél?

A legfontosabb, hogy hűtsd le a bőrödet a hólyagok kialakulásának megelőzése érdekében. Ezt megteheted folyamatos hideg zuhannyal, hideg vizes fürdővel, hideg vizes borogatással, vagy akár hűsítő zselével is. A bőr hűtésére és regeráoldásának elősegítésére is nagyon megfelelő a már feljebb említett uborka is. Tegyünk a bőrünkre hűtött uborkaszeleteket, ami a magas kálium-, magnézium- és szilíciumtartalmának köszönhetően még a bőrödet is szépíti. Segíti csökkenteni a gyulladást és a duzzanatokat is.

Javasoljuk, hogy a házi praktikákon kívül használj erre a célra kifejlesztett gyulladáscsökkentő készítményt is. A HerbaPharm 30%-os növényi krém az egyik legmegfelelőbb választás erre a problémára is.

A használata pedig teljesen egyszerű, a hatékonysága pedig szinte felülmúlhatatlan.

A krémeket célzottan, helyi alkalmazásra, problémakezelés céljából naponta egy 1-3 alkalommal javasoljuk használni, túladagolni tulajdonképpen nem lehet, a termék nem gyógyszer. Jó hatással rendelkezik többek között gyulladás miatti fájdalmas testrészek kezelésére, pattanások, helyi bőrgyulladások, zúzott, vágott ütött bőrsérülés (nem nyílt seb), napégett bőr ápolására, rossz vérkeringésű területek állapotának javítására, pikkelysömörre.

Hatóanyagai teljes mértékben természetes eredetűek, melyek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, sejt regeneráló hatással bírnak. Nem testápoló készítményekről van szó, alkohol tartalmuk miatt a teljes testfelületet napi rendszerességgel ne kenjük a krémekkel! A regeneráló, fiatalító hatás miatt dúsíthatjuk a szokásosan használt testápolónkat, vagy akár arckrémünket a „30”-as krémmel.

Ha ezeket mind megtetted, akkor már nincs is más, minthogy igyál nagyon sok vizet, hogy segítsd a szervezetedet a rehidratációban és pár napig maradj inkább árnyékban, mert az új bőr vékony és nagyon könnyen újra leéghet. 3-4 nap múlva már a rossz emlék sem marad meg.

Legközelebb pedig tartsd be a megelőző lépéseket, hogy elkerüld a kellemetlen fájdalmat.