Hepaplus Articsóka kivonat
A májban nincsenek idegek, ezért nem tud fájdalommal jelezni, ha baj van.
Jelzés a gyakori puffadás, fokozott bélgáz, kiálló gyomor (sörhas), reflux. A különböző bőrproblémáknál (akne, viszkető, foltos bőr) is gondolnunk kell a máj terheltségére.
Tévhit, hogy csak az alkohollal élőknek lehet máj betegsége. A túlzott cukor fogyasztás - itt gondoljunk az édes üditőkre is- valamint a mozgás hiánya, a finomított élelmiszerek, a fokozott stressz mind hozzájárulnak a májbetegségek kialakulásához.
Az articsókáról néhány érdekes információ:
Az egyik legrégebben termesztett növény a világon. A növény nagy, karéjos levelei és kivonatuk népgyógyászati célokra használatosak.
Már az ókori görögök is fogyasztották, a 9. századtól Szicíliából terjedt el Európába, bár egy-egy articsóka mérete ebben az időben még csak tyúktojásnyi volt. Ma az olaszok, a spanyolok és a franciák termesztik a legtöbbet belőle.
1850-ben egy francia orvos egy sárgaságban szenvedő fiút egy hónapon keresztül kezelt articsókával, mivel az akkor használatos orvosságok egyike sem tudott segíteni rajta. Ez az eset inspirálta a kutatókat, hogy további kísérleteket végezzenek, és ennek köszönhető, hogy ma ennyit tudunk a kivonatról.
Az articsóka igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A, B2-, és C-vitamint.
Hatóanyag 1 kapszulában (NRV %*)
- Articsóka kivonat (D/E-10:1)standardizált 5% cinarin 350 mg
- L-ornitin 100 mg
- B1- vitamin 0,55 mg 50%
- B2- vitamin 0,7mg 50%
- Niacin 8 mg 50%
- B5-vitamin 3 mg 50%
- B6- vitamin 0,7 mg 50%
Adagolási javaslat: napi 2X1 kapszula étkezés közben, bőséges folyadékkal.