7621 Pécs, Irgalmasok u. 20.
0

Őszi hajhullás 3+1 oka



A normál hajvesztés mértéke egyénenként változhat, de általában azt mondhatjuk, hogy naponta körülbelül 50-100 hajszál elvesztése normálisnak tekinthető. A haj növekedése ciklusokban zajlik, és a vesztett haj helyére általában új hajszálak nőnek. Ez azt jelenti, hogy a haj folyamatosan megújul.
Az őszi hajhullás valójában egy gyakori jelenség, amit sok ember észlel. Ennek több oka is van, amelyek közül az alábbi négy fontos lehet:
1.Szezonális változások:
Az őszi hajhullás részben a szezonális változásokhoz kapcsolódik. Nyáron a haj gyakrabban nő és vastagabb lehet, de az ősz beköszöntével a haj növekedési ciklusa természetesen megváltozhat, és ez befolyásolhatja a hajhullást.
2.Fényhiány
Az őszi hajhullás egyik oka lehet a napfény csökkenése és az alacsonyabb D-vitamin szint a szervezetben. A D-vitamin fontos szerepet játszik a haj egészségében és növekedésében, és a kevesebb napfény miatt a szervezet kevesebb D-vitamint termelhet.
3.Stressz:
Az őszi időszak gyakran jelenthet stresszt az emberek számára, például a munkahelyi vagy iskolai kötelezettségek miatt. A stressz hajhullást okozhat, mivel a test stressz hormonokat termel, amelyek befolyásolhatják a haj növekedésé
3+1  Hormonális változások.
A hormonális változások is befolyásolhatják az őszi hajhullást, különösen a nőknél. Például a terhesség után vagy a menopauza idején hormonális változások következhetnek be, amelyek befolyásolhatják a haj növekedését és minőségét.
Ezen okok kombinációja vagy az egyik fokozott hatása is hozzájárulhat az őszi hajhulláshoz. Fontos megjegyezni, hogy az őszi hajhullás általában átmeneti jelenség, és a haj növekedése legtöbbször visszatér a normális kerékvágásba, amint a test alkalmazkodik az őszi változásokhoz.
Évszaktól függetlenül jelentkező  hajhullás lehetséges okai
Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként hajhullás jelentkezhet. Ilyenek lehetnek például vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok vagy fogamzásgátlók.
Környezeti tényezők: A környezeti tényezők, például a légszennyezés és a víz minősége is befolyásolhatják a haj egészségét.
Hajápolási szokások: Túlzott hajmosás, kemikáliák vagy hő használata (például hajszárító, hajvasaló) hajkárosodást és hajhullást okozhat.
Daganatellenes kezelések: Kemoterápia és sugárkezelés daganatellenes terápia során károsíthatja a hajhagymákat, ami hajhullást okoz.
Táplálkozás és vitaminhiány: A nem megfelelő táplálkozás és a vitaminok vagy ásványi anyagok hiánya (például vas vagy biotin) hajhullást okozhat.
Kedveled a csírákat? A természet tökéletes ajándéka számunkra:https://bioboltpecs.hu/csiraztatas/
A másik tökéletes megoldás az algák fogyasztása, melyek könnyen emészthetőek és teljes értékűek:https://bioboltpecs.hu/algak/
Genetikai tényezők:
A leggyakoribb hajhullás típus az androgén alopecia, amely genetikailag meghatározott. Ez a férfiaknál és nőknél is előfordulhat, és hajhullást okoz a fejbőr bizonyos területein.
Mikor kell feltétlen orvoshoz fordulni?
Hirtelen vagy szokatlan hajhullás: Ha hirtelen, nagy mértékű hajhullást, vagy foltokban jelentkező hajhullást észlelsz, érdemes kivizsgáltatni magad, mert ez jelezhet akár súlyos egészségügyi problémát is.
Számos hajhullás egyidejű jelenléte: Ha a hajhullás nem csak a fejbőrön, hanem más testrészen is jelentkezik, vagy ha hirtelen szőrveszteséget észlelsz.
Krónikus hajhullás: Ha a hajhullás hosszabb ideje tart, és folyamatosan romlik, fontos, hogy orvoshoz fordulj a probléma kezelése érdekében.
Kísérő tünetek: Ha a hajhullással együtt egyéb tüneteket is észlelsz, például viszketést, fejbőrproblémákat, bőrkiütéseket vagy fájdalmat, az orvos segíthet az okok azonosításában.
Gyógyszerek mellékhatásaként: Ha úgy gondolod, hogy valamilyen gyógyszer mellékhatása okozza a hajhullást.

Milyen módszerek vannak a hajhullás kezelésére?
A hajhullás kezelése számos tényezőtől függ, beleértve az okokat és a hajhullás súlyosságát is. A kezelési lehetőségek között szerepelhetnek életmódbeli változtatások, kozmetikai és  orvosi kezelések.
Életmódbeli változtatások:
Táplálkozás: Egészséges és kiegyensúlyozott étrend különféle vitaminokkal és ásványi anyagokkal hozzájárulhat a haj egészségéhez. Szilicium és biotin (B7 vitamin), cink segít megállítani a hajhullást.
Stresszkezelés:
A stresszkezelési technikák, például a meditáció és a relaxáció, segíthetnek a stressz okozta hajhullás enyhítésében.
Megfelelő hajápolás: Kerüld a túlzott hőkezelést (pl. hajszárító, hajvasaló) és a kemikáliákat, amelyek károsíthatják a hajat.
Kozmetikai kezelések:
Hajerősítő samponok és kondicionálók: Bio hajápolási termékek, melyek nem tartalmaznak kemikáliát hozzájárulnak a haj egészségének megőrzéséhez és a hajhullás csökkentéséhez.  Kerüld a túlzott hőkezelést pl. hajszárító, hajvasaló használatát.
Hajmasszázs: A fejbőr rendszeres masszírozása serkenti a vérkeringést és hozzájárul a haj növekedéséhez.
Alternatív terápiák:

Aromaterápia: Néhány esszenciális olaj, például a levendula vagy a rozmaring olaja, hajápolás során segíthet a hajnövekedés előmozdításában.https://bioboltpecs.hu/illoolajok/
A saját és a bolti vásárlói tapasztalatok azt mutatják, hogy az Ilzsu Hajregeneráló használata nagyon gyorsan megállítja a hajhullást. Tiszta növényi kivonat, mely hajmosástól függetlenül is használható.

https://bioboltpecs.hu/hajhullasra/